Klaar voor 2007 ? Meer open? Vista?

Dé IT-vraag in 2007 is voor velen: “In hoeverre slaat Windows Vista aan?”. Het web staat vol met het onderwerp en verschillende soorten “open” dienen als argument.
Waar de een het bijvoorbeeld heeft over Digital Rights Management (DRM), herdoopt de ander dat tot Digital Restrictions Management. Uitersten in beoordeling variëren van ‘big brother systeem’ op BadVista.org (ook: metafoor) tot hemelprijzerij door klanten op microsoft.com.
De grootste concurrenten van Vista zijn volgens velen webapplicaties (slechts een browser nodig, besturingssysteem doet er weinig toe) en Windows XP (“goed genoeg”, Windows 98 wordt ook nog veel gebruikt).

Wat denkt en doet men op de UT qua Vista?

Advertenties

11 Responses to Klaar voor 2007 ? Meer open? Vista?

 1. Wytze Koopal schreef:

  Ik denk dat de UT voorlopig niets met Vista zou moeten doen.
  Ik vond dit artikel enkele dagen geleden over DRM:
  http://www.cs.auckland.ac.nz/~pgut001/pubs/vista_cost.txt

 2. Petra Vrieler schreef:

  Wacht eerst maar tot Vista een beetje stabiel is voordat ze gaan overstappen anders worden de pc’s in de verschillende computerzalen nog slechter.

 3. MaartenK schreef:

  Ik hoop dat ze hun geld aan nuttige dingen uitbesteden. Windows Vista is dat in mijn ogen niet (alhoewel ik in zekere zin nog afweikend ben door win2k te gebruiken, de vorige poging van een winXP installatie heb ik binnen 3 uur al weer afgeschoten omdat ik helemaal gestoord werd van de “extra functionaliteit”). Verder is het de vraag: waarom zou de UT over moeten op Vista? Kunnen de mensen in de bibliotheek niet met de huidige oplossingen hun verslagen typen? Hebben de beleidsmedewerkers problemen om hun excel-sheets en pdf-bestanden te lezen? Het is leuk om alles op te lossen met meer metaal (exchangeservers anyone?), maar om nu de bakken in de bibliotheek te gaan upgraden alleen om vista te kunnen draaien lijkt mij volstrekt zinloos (de huidige bakken zijn zeker niet vista-ready). Ik weet zelf dat ik Vista niet aan ga raken (alleen al via het DRM gezeik, ik ben de baas over mijn PC, niemand anders. Zoals Wytze ook al verwijst naar dat textbestand staan daar ook leuke “featues” in die Vista toepast (jij wil een filmpje kijken over jouw niet met HDCP beschermde DVI-output? Vette pech, zetten we voor je uit omdat je het anders kan kopieren!), daar ga ik gewoon niet aan. En waarom niet OSS? De gemiddelde gebruiker moet ff zoeken naar de startknop, maar bij een textverwerker gebruik je nog steeds je toetsenbord om de tekst in te toetsen, knippen en plakken werkt ook op exact dezelfde wijze en je kunt je de stapel flappen die je nodig hebt voor de licensies gewoon in je broekzak houden. Ik werk sinds een paar maanden zelf ook op Linux, en na het installeren werkt het en blijft het werken. Toch wacht ik vol spanning/vrees af wat de UT gaat doen, ik zit iig niet te wachten op meer features die ik toch niet gebruik (wat winXP al voor me was, en wat Vista voor mij nog veel verder doortrekt).

 4. Albert Brand schreef:

  Persoonlijk heb ik nog niets gezien in Vista wat mij overtuigd heeft.

  Natuurlijk springt de vormgeving er uit maar dat lijkt me niet de belangrijkste reden om over te stappen. Eerst moet het gros leren om te gaan met de nieuwere interfaces, maar dat zal snel gaan: ga er vanuit dat veel van de grafische elementen in Vista zullen worden overgenomen in nieuwe applicaties en op andere platformen. De oude XP interface zal op een gegeven moment allerlei negatieve gevoelens oproepen (die misschien helemaal niet gegrond zijn) puur omdat ze zo ‘oud’ lijkt. Tot die tijd zou ik geen extra geld willen investeren in een PC upgrade om mijn OS optimaal te laten draaien – maar dat ligt misschien voor de uni anders.

  De hele set aan extra applicaties (Mail, Media Player, Calendar, Photo Gallery, etc) zijn fraaie toevoegingen en updates van oude programma’s, maar hier geldt zeker: er zijn al veel alternatieven voor deze applicaties, en het is zeker voor een universiteit een goede zet om ‘hun’ studenten ook te wijzen op de alternatieven (niet in de minste plaats omdat veel van deze applicaties open source zijn en uitnodigen tot meediscussieren of -helpen en zo een goede leerervaring kunnen zijn).

  Qua veiligheid heb ik altijd al wantrouwen gehad tov. Microsoft. Ze zijn niet de snelsten als het gaat om lekken dichten: bv. op dit moment staan er alweer 3 security issues meer dan een maand open in IE7. Ook heeft Microsoft in het verleden niet de beste pretenties gehad tov. open protocollen, houden aan standaarden en cross-platform een warm hart toedragen. Uiteindelijk is het een bedrijf die graag wil verdienen en daarbij op wat te vaak (naar mijn idee) zich op het randje begeeft van wat nog ‘eerlijk’ is.

  Zou een uni, met jaarlijks budget van honderdduizenden euro’s voor IT voorzieningen niet eens kunnen kijken naar een alternatief OS zoals Kubuntu, om zich zo langzaam uit de greep van MS te wrikken? Diverse gemeentes zijn er ondertussen ook mee begonnen, ik vraag me dan af of de afhankelijkheid van de uni voor Windows eigenlijk zoveel groter is dan die van gemeentes?

 5. stelt schreef:

  Juist! Albert, en van die gemeentes die zich los wrikken uit de greep van MS is de vestigingsplaats van de UT er een. Lekker makkelijk, da’s op de fiets te doen.

 6. Albert Brand schreef:

  Stelt: bedoel je dat ironisch? 😉 Een uni is geheel vrij om die keuzes zelf te maken – maar als ik het goed begrijp zitten we nu wel met een aantal dure MS Exchange mail servers die zijn aangeschaft na een niet al te diepgaand onderzoek naar de behoeften onder de UT-populatie. Sure, ze doen het beter dan de oude mailservers, maar ik denk dat je dan appels met peren vergelijkt.

  Kan een onder bezuinigingen lijdende IT afdeling van een universiteit dan wel goed bepalen wat de juiste keuze is voor de toekomst? Als universiteit mag je best wel eens wat risico nemen en gaan voor de minder bewandelde weg, en al helemaal als daar politieke steun voor is. Er zal vast ook wel ergens een subsidie te vinden zijn om de (tijdelijke) problemen die je ondervindt tijdens de overgang naar OSS te overbruggen.

  Ik denk dat het heel goed mogelijk is om een stabiel open source OS te introduceren voor algemeen gebruik die de basisfunctionaliteit biedt voor iedere computer/practicumzaal. Ja, dit is al eerder geopperd en weggehoond – maar sinds de afgelopen jaren is bv. KDE (desktop environment onder linux) echt met sprongen vooruit gegaan en is op zo veel punten Windows al voorbijgestreefd.

  Laat dit OS speciaal op maat samen stellen door een aantal specialisten – haal ook slimme studenten daarbij! Geef degenen die het nodig hebben een training of snelcursus in de nieuwe applicaties (zoveel wijken ze echt niet af, maar zullen velen overtuigd moeten worden) en je kunt de kosten voor Vista upgrades volledig uitsparen.

  Dat zou al een stap de goede richting in zijn…

 7. Steven schreef:

  Ik ben het hier helaas maar gedeeltelijk mee eens.
  Ik zelf draai bijna een jaar Kubuntu als mijn hoofd en enige besturingssysteem. Ik mis windows eigenlijk nooit, behalve als er voor een vak een windows omgeving nodig is. Er is nu eenmaal software waarvoor nog geen geschikte open-source alternatief zijn. Er zal voorlopig overal nog een windows installatie op de systemen in de practicum ruimtes moeten blijven staan.
  Overigens staat er al een dualboot, en kun je als je dat graag wilt gewoon onder SUSE werken.
  Als we het hebben over opensource ben ik bang dat windows toch voorlopig op de practicum systemen het hoofd OS blijft, maar we zouden moeten onderzoeken welke van de daarop geinstalleerde closed-source oplossingen open kunnen. Denk hierbij aan editors, compilers, browsers, office pakketen e.d.
  Op werkstations voor werknemers daarentegen kan in de meeste gevallen prima iets als Kubuntu of Suse worden geinstalleerd. Deze computers worden meestal niet voor meer gebruikt dan textverwerking, email en web.
  Ik kan me overigens herinneren eens een website gezien te hebben van de ut waar momenteel gebruikte closed-source applicaties stonden en werden vergeleken met open alternatieven. Er wordt hier dus al wel naar gekeken.

 8. Chantal schreef:

  Ik kijk eerst de kat uit de boom voor ik overstap van XP naar Vista.

 9. tienersleven schreef:

  Vista dat ik al een geprobeerd heb (rc1) is niet veel nieuws en de grafishe pracht leid je alleen maar af ,nee geef mij maar xp.

 10. Gertjan schreef:

  Vista kost de UT toch niks extra? Ik meende dat de UT al vast zat aan zo’n afzet altijd-up-to-date-contract.
  Ik werkt inmiddels alweer een paar jaar alleen met Linux en mis alleen een fatsoenlijke spellingscontrole, waarom zouden veel pc-zaal pc’s niet uitgerust kunnen worden met Kubuntu of SuSE? Als ik kijk naar de CiT zalen, dan kan zeker de helft over naar Linux: Firefox, OO.o, Maple, Matlab, Euroglot via wine.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: