70% studenten RSI, maar nog steeds vooral symptoon bestrijding

Vandaag is het de 8e int. RSI-dag lezen we in dit artikel op tweakers.net. In het artikel staat dat 70% van de Nederlandse studenten er last van heeft. Dit varieert van lichte zeurende, vervelende dingen, soms tijdelijke voorbeelden tot sommige mensen die bepaalde dingen gewoon compleet niet meer kunnen en altijd pijn hebben en wellicht ook altijd zullen houden. In alle gevallen serieuze zaken, die serieuze oplossingen nodig hebben.

Het onderdeel preventie is echter weer het oude liedje, de oude wijsheid “alles met mate” is er niet overtuigend in terug te vinden. Veel symptoom-, nauwelijks oorzaakbestrijding (de echte preventie). Men zou meer naar variatie moeten kijken, want het is nog te veel in dezelfde houding, achter een en dezelfde computer, steeds dezelfde handelingen verrichten.

Mijn advies: meer verschillende apparaten en meer verschillende software: Typen aan je bureau (met heel veel schermoppervlak, muis afwisselend links/rechts en fatsoenlijk leren typen en liefst ook een beetje kunnen scripten om aanslagen te kunnen uitsparen), afwisselen met podcast luisteren op je MP3 speler in het park, e-paper lezen in je luie stoel, het resultaat van pen&papier vastleggen met de camera in je mobiele telefoon, op je tablet PC schetsen in de kantine, vaker gewoon bellen ipv mailen, op het digitale whiteboard samen brainstormen, etc. Dit samen met allerlei software die werkbaar is geworden (altijd afhankelijk v/d toepassing), zoals spraakherkenning en -synthese, beeld-en ‘pennestreek’ herkenning en automatische visualisatie van gegevens. Dit natuurlijk ook mogelijk gemaakt door krachtigere hardware. Nog veel belangrijker echter is het aspect uitwisseling tussen al deze apparaten en de mensen die ze gebruiken, dit is mogelijk doordat we ongeveer overal breedband hebben, maar ook doordat het volgende apparaat overweg kan met dezelfde data. Daarom moeten we dus géén DRM hebben, en wél open standaarden, om ons de keuze te laten wat voor interactie we met onze data willen. Dezelfde data kan dan makkelijker als zowel tekst met keuze in opmaak, animatie gegenereerd uit technische specificaties, spraak of braille dienst doen.

En verder natuurlijk wel gaan sporten!! Upload je hardloopresultaten maar van je sneakers naar je community blog voor het “elkaar motiveren” effect, of hang desnoods een schermpje aan je hometrainer 🙂

update: up de UT noemen we RSI tegenwoordig KANS

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: