Vista gaat er komen….

We kijken niet of we Windows Vista willen uitrollen op de UT, maar we kijken naar het hoe….  ICTS heeft vorige week een bericht geplaatst op haar website (die nog steeds geen RSS heeft, ITBE had die wel, geloof ik).
Zie Vista op de UT

Uiteraard volgt het ICT-Servicecentrum de ontwikkelingen op het gebied van Vista nauwlettend. Er is een projectteam samengesteld dat onderzoekt hoe Vista op de UT uitgerold kan worden.

Advertenties

One Response to Vista gaat er komen….

 1. stelt schreef:

  Hier moest ik toch even snel op reageren:

  >De afgelopen tijd bereiken ons regelmatig vragen over het nieuwe Microsoft PC-besturingssysteem Vista.

  Misschien zijn veel van die vragen juist wel van mensen die “de bui al zien hangen”, en graag willen weten “wanneer ie valt”.

  > Veel medewerkers zijn benieuwd wanneer Vista (als vervanger van Windows XP) beschikbaar komt op hun werkplek en welke gevolgen dit zal hebben.

  Is dit werkelijk exact zo, of is er meestal sprake van een belangrijk nuance verschil? Velen willen waarschijnlijk juist weten vanaf welk moment ze de kans lopen dat hun vertrouwde applicaties niet meer werken. Zo werkt dat namelijk bij ‘upgrades’, in het bijzonder bij Microsoft.

  > Uiteraard volgt het ICT-Servicecentrum de ontwikkelingen op het gebied van Vista nauwlettend.

  Logisch

  >Er is een projectteam samengesteld dat onderzoekt hoe Vista op de UT uitgerold kan worden.

  HOE ?!?!?
  Als de UT eens wat minder ACHTER(Microsoft aan)LOOPT, minder volgt, maar meer VOORUITSTREVEND te werk gaat in haar ICT voorzieningen zal dat ook haar weerslag hebben op hoe ver de UT voor- of achterloopt op onderwijs- en onderzoeksgebied. De UT is niet voor niks afgezakt.

  >Er wordt vanuit het project ook meteen een goede startsituatie gecreëerd om deze uitrol mogelijk te maken. Dat wil zeggen dat de ‘gereedschapskist’ van ICT beheerders gevuld wordt om Vista goed te kunnen uitrollen en ondersteunen.

  Ondersteunen, ja. Er zullen genoeg medewerkers en studenten zijn die Vista draaien (o.a. met dank aan koppelverkoop, die gelukkig al meer onder druk komt te staan). Uitrollen, WAAROM?

  >We verwachten eind februari 2008 zover te zijn dat Vista geïnstalleerd kan worden op de UT.

  KAN inderdaad, als mensen daar voor KIEZEN. Ik wil mensen de optie niet ontzeggen, maar zeker ook niet opleggen.

  >In eerste instantie zal dit gebeuren op nieuwe PC’s en notebooks die aangeschaft worden voor gebruikers die Vista nodig hebben voor specifieke werktoepassingen.

  Er is nog heel weinig software waarvoor men daadwerkelijk Vista nodig heeft. En aangezien Vista helemaal niet zo’n verkoopsucces is (hoewel koppelverkoop de cijfers natuurlijk toch nog behoorlijk houdt), zal veel software voorlopig nog prima voor XP voorhanden zijn (waarbij ik even zwijg over dat van al meer software ook een Mac en Linux versie voorhanden is, deze systemen zijn nog steeds klein in marktaandeel, maar zeker niet meer insignificant).

  > Uiteindelijk zal de hele (windows) UT-gemeenschap overstappen.

  Ik zag gister nog Windows 98 draaien op een UT-computer … Maar de toon van dit bericht lijkt inderdaad behoorlijk op die van Microsoft “we will make you”.

  > Uiteraard zullen we je met regelmaat op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Dit zal gebeuren via de ICTS website en soms ook per e-mail door je ICT ondersteuner. Bij hem of haar kun je ook terecht met vragen over de uitrol van Vista.

  “Wederom zijn er vandaag weer wat lekken gevonden en driverupgrades beschikbaar gekomen die de problemen eindelijk zouden moeten oplossen, installeer ze, misschien helpt het” zoiets?

  =================================

  > Project-Vista

  > een uniforme en geautomatiseerde installatie,
  > onderhoud en (remote) beheer,
  > een gestandaardiseerde uitrol van op de werkplek noodzakelijke applicaties,
  > beveiligingsaspecten,
  > aanvullende opleiding van werkplekondersteuners en medewerkers servicedesks.

  dat kan met andere operating systems ook

  > De eindgebruiker krijgt standaard geïnstalleerd:

  > enige basissoftware en configuraties die voor de hele UT gelden,
  applicatiesoftware waarvan we met de betreffende faculteit of leerstoel afspreken, dat die bij al hun eindgebruikers aanwezig moet zijn.

  Juist deze basis geeft weinig problemen in overstap naar een ander operating system, veel mensen gebruiken al exact dezelfde applicaties onder Windows. Outlook was vanwege z’n agenda (Exchange) capaciteiten een probleem, maar daar zijn alternatieven nu ook behoorlijk volwassen geworden. Qua mail en web lopen de Microsoft producten gewoon ver achter. Office schrijf ik een stukje verder over. Op heel veel computers is dat inderdaad alles wat je nodig hebt.

  > Verder kan de eindgebruiker zelf vanaf een server aanvullende software installeren, voor zover met faculteit/leerstoel afgesproken en in het licht van de beschikbare/aangekochte licentierechten.

  Terecht. ICT voorzieningen moeten dingen mogelijk maken, niet door allerlei vendor lock-in tegenwerken.

  >MS Office 2007

  >Vrijwel iedereen gebruikt voor e-mail, tekstverwerking en spreadsheets MS Office.

  Omdat dat geinstalleerd staat. Het zal je verbazen hoeveel van die mensen thuis iets anders gebruiken.

  > Vooralsnog blijft versie Office 2003 de UT-brede standaard.

  Niet heel gek. Wellicht wel handig ook eens naar ODF te kijken, niet alleen vanuit technisch perspectief, maar ook vanwege het feit dat de overheid deze internationale ISO-standaard in een rap tempo al breder en stricter verplicht aan het stellen is.

  >Versie Office 2007 is zo sterk vernieuwd, dat voor veel eindgebruikers opleiding en begeleiding georganiseerd zal moeten worden.

  De GUI is inderdaad een enorm verschil. Zo groot zelfs dat een overstap van MS Office 2003 naar bijvoorbeeld OpenOffice een kleinere stap is.

  > Dat valt buiten dit Vista-project en moet wellicht worden opgepakt in het kader van het toekomstige project standaard UT-werkplek.

  Vista, Office, etc. Met dank aan allerlei vormen van vendor lock-in kunnen deze zaken helaas niet zo los van elkaar gezien worden als om o.a. organisatorische redenen wellicht gewenst zou zijn.

  > Early adopters, die echt menen dat voor hen een overstap naar Office 2007 nu al noodzakelijk is, moeten bedenken dat voor het uitwisselen binnen de UT van Word-documenten .doc en voor spreadsheets .xls voorlopig nog standaardformat zijn.

  Wanneer wordt ODF verplicht gesteld? Of heeft de overheid hier niet zoveel macht als Microsoft?

  >Compatibiliteit met bestaande applicaties

  > In het project wordt onderzocht welke compatibiliteitsproblemen Vista oplevert met de nu onder XP gebruikte applicatiesoftware en instellingssystemen, resp. of we die kunnen verhelpen. Mogelijk zullen we op grond daarvan voor gebruikers van bepaalde pakketten/ instellingssystemen de installatie van Vista (vooralsnog) ontraden.

  Dus “Vista, tenzij …” op de UT, terwijl “geen Vista, tenzij …” bij allerlei grote bedrijven en instellingen het devies is. Studenten in buurland Duitsland (daar hebben we op de UT ook flink mee te maken) krijgen flink met Linux te maken, gezonde diversiteit. In het Macedonische onderwijs is Windows helemaal naar de prullenbak verwezen. Dan is het misschien toch iets te makkelijk om “je kan niet zonder Windows” te verkondigen.

  > Beveiligingsaspecten

  > Op zich is Vista als operating system veiliger dan XP. Maar om daar profijt van te hebben, moeten we in het Vista-project goed uitzoeken welke policies nodig zijn bij het configureren en optimaal instellen van AD en pc’s/notebooks.

  Een goede balans vinden tussen wat is toegestaan en wat niet, om zowel de gebruiker blij te houden als de crimineel niet is gewoon lastig.

  > Opleiding ICTS-medewerkers

  > In het project wordt georganiseerd dat alle werkplek/systeembeheerders op maat worden bijgeschoold om Vista-werkplekken te kunnen installeren/beheren en daarbij de af te spreken uniforme policies te hanteren. Het zelfde geldt voor de servicedeskmedewerkers.

  Logisch. Pas echter op dat deze mensen ook daadwerkelijk de achterliggende techniek leren en niet alleen het MSCE “klik hier”.

  >Relatie met de standaard UT-werkplek

  >De architectuur en infrastructuur die we met dit Vista-project opbouwen, moet straks ook bruikbaar zijn bij de UT-brede invoering van de standaard UT-werkplek. Het project valt te zien als een (door urgentie bepaalde) eerste fase van het veel omvangrijker project standaard UT-werkplek. UT-breed uitrollen en ook bestaande pc’s/notebooks herconfigureren is een veel ingrijpender project, dan het bedienen van stressbestendige early adopters.

  Zorg dat je de data zoveel mogelijk in open standaarden beschikbaar houdt, beperk vendor lock-in, zodat wanneer de UT (net zoals een al groter deel van de wereld) doorkrijgt dat er meer is dan Microsoft en haar wensen/dwang, die overstap nog een beetje te doen is.

  >Voor de standaard UT-werkplek houden we in dit stadium zoveel mogelijk alle opties open. Keuzen die we nu wel al maken zijn:

  >in de Active Directory één Vista-hoofddomein voor alle UT-beheerseenheden,
  gestandaardiseerde installatie van werkplekken,
  zoveel mogelijk remote beheer van werkplekken,
  logistiek onderscheid tussen basissoftware voor iedereen, specifieke software voor bepaalde faculteiten/leerstoelen en individueel te kiezen software.

  > In een vervolg project zal bekeken worden of Linux geïntegreerd kan worden met het Vista domein.

  Hoe meer je vendor lock-in tegengaat, hoe makkelijker dat is. Reverse engineering is een stuk lastiger dan iets op basis van een open standaard implementeren namelijk.

  >Urgentie

  > In de media landelijk/wereldwijd leeft momenteel nog als houding: “Wacht met Vista nog maar even. Er zitten nu nog teveel kinderziekten in.” Voor UT-brede invoering is die houding juist.

  Als dat zelfs al in de media leeft, die wegens miljarden van Microsoft niet altijd even onpartijdig is, dan is er ook echt wat aan de hand.

  >Maar:

  >Er is druk vanuit veel (facultaire) medewerkers bij aanschaf van nieuwe pc’s en notebooks daarop Vista te installeren. Vooral de groep early adopters in de faculteiten vraagt erom. Sinds een jaar komt op de UT een snel groeiend aantal pc’s voor met Vista als operating system.

  >Nieuwe pc’s en vooral nieuwe notebooks worden door leveranciers al standaard met Vista geleverd. Hun ondersteuning bij problemen met XP neemt af.

  Koppelverkoop is inderdaad de grootste boosdoener. Een zwaar OS verkoopt meer hardware, een buggy OS verkoopt meer ondersteuning. En wegens de monopoliepositie pikken we het maar gewoon.
  Dat er wat aan het veranderen is, is zeker. Iets wat we een jaar geleden nooit voor mogelijk hadden gehouden: Alle grote computermerken verkopen tegenwoordig ook systemen met voorgeinstalleerd Linux. Het Amerikaanse Wal-Mart was laatst binnen een paar dagen door z’n voorraad van honderdduizenden Linux PCs heen.

  > In september werden de studentennotebooks in het kader van het notebookproject van het NSC al geleverd met Vista(licentie). Steeds meer docenten willen dan ook Vista.

  Wanneer NSC een Linux laptop levert ben ik geinteresseerd.

  >Tot voor kort werd op vele plaatsen op de UT apart verzonnen en uitgeprobeerd hoe een belangrijke upgrade aangepakt moet worden. Nu ICTS gevormd is, willen we dat slechts één keer verzinnen, en dan goed voorbereid, UT-breed, met in de back office een daartoe geëigende architectuur, infrastructuur, logistiek en beveiliging. Het kost voorbereidingstijd om dat alles te organiseren, om de benodigde expertise en ervaring te verwerven en om ICTS-medewerkers aanvullende opleiding te geven.

  Slim

  >Microsoft heeft aangekondigd XP nog slechts tot april 2009 actief te ondersteunen.

  Dit is om verkoop Vista te stimuleren en zal net als bij voorgaande upgrades toch weer enkele jaren worden uitgesteld (Leer eens van het verleden, beloftes van Microsoft zijn weinig waard).

  > Ook Vista-gebruikers werken op het UT-net. Beveiligingsaspecten van Vista moeten we tijdig adresseren.

  Zeker

  >Een goede voorbereiding op Vista nu, schept gunstige voorwaarden voor de ontwikkeling van de standaard UT-werkplek en voorkomt dubbel werk en inefficiëntie.

  Zorgen dat UT-ers goed op Vista KUNNEN werken is inderdaad slim. Het “kunnen” veranderen in MOETEN is mijn inziens in de huidige snel veranderende wereld een beperking van de wetenschap (zowel in onderzoek als onderwijs) ten gunste van de bankrekening en macht van Microsoft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: