SharePoint. Echt handig? Of nieuwste vendor lock-in strategie (om het web te stelen)?

Met het oog op het (wellicht?) te gaan gebruiken voor allerlei algemene IT-voorzieningen op de UT is Microsoft SharePoint onderzocht met daarvan een verslag, dat laat zien dat niet alles zal werken op browsers ongelijk aan Internet Explorer (of soms zelfs maar een specifieke versie daarvan). Ik snap werkelijk niet dat daar niet meer woorden aan vuil gemaakt worden (terwijl bijvoorbeeld de regering recent vrij overweldigend en rigoreus voor meer open IT heeft gekozen).
O3spaces (ontwikkeld door UT-alumni) is volgens sommigen een goed alternatief, maar niet onderzocht door de UT.
Content aanpassen aan fouten Internet Explorer (IE) is zonde en hoewel Microsoft nu al spreekt over ‘superstandaarden’ IE8 zal de situatie juist nog veel erger maken, het ligt er heel dik bovenop dat Microsoft wederom z’n monopoliepositie (dalend, maar nog steeds) wil misbruiken voor het uit de markt drukken van andere partijen (de EU onderzoekt reeds of IE7 de zoveelste criminele kunstjes van Microsoft bevat). OpenXML was al niet bepaald open, SharePoint is vooral om Microsoft(-only) producten te sharen. Je kan de macht beter wat meer verdelen, voor zover je ‘m niet zelf kan houden

Advertenties

7 Responses to SharePoint. Echt handig? Of nieuwste vendor lock-in strategie (om het web te stelen)?

 1. wytzekoopal schreef:

  Dat we steeds meer een microsoft-only worden, is nu wel duidelijk. Hoe slecht dat is, daarover verschillen de meningen nogal.

 2. Ben schreef:

  Hoe zit het eigenlijk met de performance van Sharepoint. Als ik de verslagen van de verschillende werkbezoeken zo lees heb je aardig wat servers (meestal 10) nodig om het goed te laten draaien. Of draait teletop op dit moment ook op heel veel verschillende servers ?

 3. wytzekoopal schreef:

  Teletop draait op drie servers, volgens mijn informatie.

 4. NH schreef:

  @wytzekoopal: Is dat zo? Zijn er bijvoorbeeld serieuze argumenten te verzinnen waarom we ons niet aan een ‘globale’ standaar zouden houden, behalve dan de argumenten over winst van de ontwikkelaar?

  Het gaat hier dus niet alleen om het gebruik van microsoft producten, maar over het expliciet NIET kunnen gebruiken van andere producten. Ik neem aan dat ik triviale redenaties over concurentie-positie hier niet hoef neer te zetten, maar het niet volgen van open standaarden heeft altijd ook inpact op alternatieve systemen, niet in het minst voor mensen met beperkte toegang door bijvoorbeeld een handicap. Het lijkt mij dat bij geinformeerde mensen de meningen helemaal niet zoveel verschillen. Tenminste, niet als je hetzelfde doel voor ogen hebt.

 5. wytzekoopal schreef:

  @NH: je wilt serieuze argumenten waarom we wellicht voor Microsoft gaan kiezen (denk ik). Die kan ik je niet geven…. Voor alle duidelijkheid: ik ben absoluut niet voor het inzetten van deze lijn. Maar uit de verschillende signalen die ik opvang, trek ik de conclusie zoals hierboven (‘we worden steeds meer microsoft-only’).

 6. […] Ondanks? tekenen die de heel andere kant op wijzen en moedige acties van de Europese commissie met Neely Kroes voorop en uitspraken van Kamer en regering, hypen momenteel veel monopolistiche ICT-afdelingen en naar binnen gerichte organisaties met Microsofts oude – uiteraard gesloten – Sharepoint aanpak.  De concurrentie (Google o.a) zit niet stil,  en ontwikkelt in hoog tempo vruchtbaarder alternatieven, tenminste voor open communities als leden-organisaties. Verder lezen hierover,  bijvoorbeeld discussie en beoordelingen Universiteit Twente  […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: