University of Auckland zet scripties onder Creative Commons licentie

volgens het artikel op creativecommons.org heeft de University of Auckland (New Zealand) Creative Commons (CC) licenties toegepast op reeds honderden promotie verslagen, komen er binnenkort nog honderden bij en wordt onderzocht of de licenties ook kunnen worden toegepast op andere digitale collecties.

Advertenties

2 Responses to University of Auckland zet scripties onder Creative Commons licentie

 1. Casper H. schreef:

  “scripties”, “promotie verslagen”? Zeg maar gewoon proefschriften. Die worden @ UT toch al jaren in de repository gegooid (http://doc.utwente.nl/) — oftewel, wat maakt het ‘toepassen van de cc licentie’ bijzonder eraan?

 2. stelt schreef:

  Van Maarten van Bentum (Coordinator Repository Wetenschappelijke Output, Bibliotheek en Archief (B&A)) ontving ik (bijna letterlijk) het volgende bericht over het door Casper H. genoemde UT-repository
  ========
  Sinds 2002 worden de fulltext wetenschappelijke publicaties van medewerkers merendeels publiek toegankelijk gemaakt. Ook scripties van veel studenten.

  De PhD theses worden door de UT zelfs al wat langer full text beschikbaar gesteld. Momenteel wordt ongeveer 95% van de jaarlijkse hoeveelheid proefschriften in het repository opgeslagen en openbaar gemaakt.

  Het UT repository is gebaseerd op het principe van Open Access. Daarvoor is een aantal jaren geleden een internationale verklaring opgesteld, de zogeheten Berlin Declaration (zie: http://oa.mpg.de/openaccess-berlin/berlindeclaration.html). Zoals inmiddels alle universiteiten in Nederland heeft ook de UT deze verklaring ondertekend.
  ======================
  @Casper H.: Ik heb me nog niet genoeg in (CC) licenties verdiept, of in wat voor licenties er voor de UT-repository gelden. Vanwege het “Share, Remix, Reuse — Legally” van Creative Commons is mijn gok dat er verschillen kunnen zijn in hoeverre remix is toegestaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: