(UT-ers) Grijp deze kans: help (kinderen uit) jouw buurt uit computer achterstand

Enschede trekt tot 2011 jaarlijks 550.000 euro uit om de (nu ruim 1800) kinderen in arme gezinnen o.a. aan een computer te helpen. De wethouder die het convenant hiertoe heeft ondertekend weet zelf heel weinig van computers (aldus haar enthousiaste reactie op mijn mail met OSS-suggesties). Het onderkennen van de eigen beperkingen is een groot goed (als je daar tenminste wat mee doet 🙂 , dus neem geen voorbeeld aan Wouter Bos!). De stichting Leergeld (afdeling Enschede) gaat het project uitvoeren. En met ‘onze’ Frans van Vught in het comitĂ© van aanbeveling moet dat toch goed komen.

Maar ‘we’ kunnen natuurlijk nog veel meer bijdragen aan de oplossing van het probleem. Zo schreef ik eerder “… De omgeving ervaart een ‘muur’ rond de campus. Als … nou eens samen een afdeling van Free Geek opzetten? …”.

Stel … ICTS doneert z’n ‘afdankertjes’ (je blijft tenslotte hardware upgraden als je Vista e.d. gebruikt) i.p.v. ze voor weinig te voorkopen aan haar werknemers die ze vervolgens als “hobby-projectje voor als ik ooit tijd heb” laten verstoffen naast de modernere hardware die ze al hebben. De gemeente sponsort een ruimte. Partijen als Inter-Actief, Scintilla en SNT motiveren haar leden om mensen wat te leren over computeren en het brengt zelfs een klein beetje sociale cohesie waar het convenant tevens voor bedoeld was.

En om vooral niet het wiel helemaal opnieuw uit te vinden, maar in te haken op structuren die al een publiek hebben: betrek de buurthuizen. Deze hebben meestal al een computerlokaal (waar nu echter meestal vendor lock-in ‘op de paplepel’ ligt).

Advertenties

One Response to (UT-ers) Grijp deze kans: help (kinderen uit) jouw buurt uit computer achterstand

  1. stelt schreef:

    Tegelijkertijd vraag ik me af of geld hier wel echt het probleem is. Je hebt al een hippe nieuwe laptop voor 300 euro: https://www.dynabyte.nl/artikel/24094/Asus-Eee-PC-4G-W068-Wit. En er zijn heel veel mensen die nog ‘afdankertjes’ hebben staan, die vaak veel sneller zijn dan men denkt, als je de spyware e.d. er afgooit. Een tijd geleden was er een programma over armoede op TV: gast vertellen over waar ie allemaal geen geld voor had, terwijl ik dat wel had. Uiteindelijk bleek hij flink meer budget te hebben dan ik (zonder dat hij er voor werkte). Dit gaat dus over omgang met geld: een tip had ik hem al kunnen geven: stoppen de ene peuk met de ander aan te steken. Hoeveelheid geld is dus lang niet altijd het echte probleem van deze ouders, waar hun kinderen de dupe van zijn. Het echte probleem dient aangepakt te worden en de kinderen dienen te worden geholpen. En een stukje constructieve sociale cohesie van de kinderen kan ook op de ouders weer een goed effect hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: